Cart 0

5 Tips Penjagaan Kulit Untuk Ibu Mengandung

5 Tips Penjagaan Kulit Untuk Ibu Mengandung

Kehamilan boleh menyebabkan perubahan hormon yang boleh menjejaskan kulit, dan penting bagi wanita hamil untuk mengambil berat tentang produk yang mereka gunakan pada kulit mereka. Berikut adalah 5 tips untuk penjagaan kulit yang selamat semasa hamil:

Pertama, elakkan produk yang mengandungi retinoid: Retinoid ialah sejenis vitamin A yang biasa ditemui dalam krim anti-penuaan dan rawatan jerawat. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mencadangkan bahawa dos vitamin A yang tinggi boleh memudaratkan perkembangan janin, jadi sebaiknya elakkan menggunakan produk yang mengandungi retinoid semasa kehamilan.

Kedua, gunakan pelindung matahari: Lindungi kulit anda daripada kesan berbahaya matahari dengan menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Cari pelindung matahari yang direka khusus untuk digunakan semasa kehamilan dan bebas daripada bahan kimia yang mungkin berbahaya kepada bayi anda.

Ketiga, berhati-hati dengan rawatan jerawat: Sesetengah produk untuk rawatan jerawat mungkin tidak selamat digunakan semasa kehamilan. Berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum menggunakan sebarang rawatan jerawat.

Keempat, peka dengan keperluan untuk melembapkan kulit: Kehamilan boleh menyebabkan kulit kering, jadi pastikan anda sentiasa melembapkan dengan pelembap yang selamat dan lembut.

Kelima, baca label: Baca label pada produk penjagaan kulit dengan teliti untuk mengelakkan bahan-bahan yang mungkin berbahaya kepada bayi anda yang sedang berkembang.

Secara keseluruhan, adalah penting untuk berhati-hati apabila memilih produk penjagaan kulit semasa kehamilan. Sentiasa berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang keselamatan produk.Older post Newer post